פעמיים יין בבקשה
קידוש של חג, קידוש של שבת, הבדלה, פדיון בן, ברית מילה, ארבע כוסות בליל הסדר, נישואין אירוסין…בכל אירוע חשוב וחגיגי, טקסי, נוכל למצוא כוס של ברכה- המברך אוחז בכוס, מלאה ביין, ומברך את הרגע בברכה המתאימה לו.
מה המשמעות של הכוס? ולמה ממלאים אותה ביין?
כוס במקרא מסמלת גורל של אדם, "ה' מְנָת חֶלְקִי וְכוֹסִי"(תהילים). ביטוי לכך אפשר למצוא גם היום בביטויים רבים בעברית כגון 'כוס של נחמה', 'כוס של פורענות', 'שתה את כוס התרעלה', 'שתה את מנת כוסו', 'כוס תנחומים', 'כוס ישועות' וגם 'לראות את הכוס המלאה'.
גם בחתונה הכוס נועדה לסמל את התקווה לחיים טובים, כי ברכה והצלחה יישרו בחיי בני הזוג.
פעמיים בחופה מברכים על היין. בפעם הראשונה לפני ברכת האירוסין בחלק הראשון של החופה (ראו על קידושין ונישואין (-פה לשים קישור למאמר הקודם)) ובפעם השנייה ברכת היין היא הברכה הראשונה מתוך שבע הברכות של הנישואין.
בכוס היין הראשונה הרב, עורך החופה, מברך על היין -הרב מייצג לכאורה של הציבור הנוכח בחתונה המברך את הזוג כי חייהם יהיו מלאים בברכה. על כוס היין השנייה מברך אדם אחר בו בחרו החתן והכלה לברך אותם.
שוב באים לידי ביטוי הפנים הכפולות של טקס החתונה; ציבורי' משתף' ופרטי- אישי כאחד.
מצד אחד מסמלת הכוס גורל אך מצד שני מילוי הכוס הוא מעשה אנושי, האדם ממלא את כוסו בעצמו. כך מסמלת הכוס גם את מעשי האדם, את האופן בו בחר לעצב את חייו ואת הדרך בה בחר ללכת. כך רגע לפני הקידושין, משמשת כוס הברכה מעין הצהרה של בני הזוג, שכל ימיהם יפעלו כך שכוסם המשותפת- חייהם המשותפים יהיו טובים ומבורכים ודרכם תהיה ישרה ורצויה בעיני אלוקים ואדם.
למה יין ולא משקה אחר?
לכך נתנו סיבות רבות ושונות, הנה כמה מהן לדוגמא:
*הגפן היא צמח המסמל פריון. ואנו מאחלים לזוג כמובן שפע וברכה בחייהם. *יין הוא משקה המשתבח עם הזמן, גם כאן טמונה ברכה כי הזוגיות הנרקמת תלך ותשתבח עם הזמן.
*היין משמח לבב אנוש. בכל אירוע חגיגי ומשמח היין ממלא תפקיד חשוב – שמחה היא חיים. היין מאפשר פתיחת לבבות התקרבות ורוממות.
*שימוש ביין באופן קיצוני נחשב שלישי. מצד אחד נזיר המתנזר מיין כליל נחשב כחוטא ועליו להביא כפרה בסיום ימי נזירותו. ומצד שני כמובן עודף שימוש ביין הנקשר לשכרות מסוכן ושלילי. כך כל דבר בחיים, אפילו שמחה, נדרשת לאיזון ושליטה.
אז.. לחיים!