רבנים מחתנים – שאלות נפוצות
באיזה מקום ניתן לערוך את החופה? החופה יכולה להיערך כמעט בכל מקום – בחיק הטבע, בבית פרטי, באולם או גן אירועים וכדומה. התנאי של הרבנות הראשית הוא שאם המקום משמש כמקום מושכר לאירועים שונים על המקום להגיש אוכל כשר ועליו היות סגור בשבת.
כיצד קובעים את תאריך החתונה?
ישנם כמה וכמה גורמים המשפיעים על תאריך החתונה. אחד מהם הוא לוח השנה העברי, מאחר ובתקופות מסוימות אסור לערוך טקסי חופה וקידושים מפאת מנהגי אבלות הנוהגים בעדות השונות.
האם חייבים להזמין קהל לטקס הנישואין?
בטקס חייבים להשתתף, כצופים, עשרה יהודים ("מנין") לפחות. זאת בעיקר כדי שהמאורע יתפרסם ברבים. שניים מן האנשים הללו נבחרים, באופן מיוחד, להיות "עדים
?על פי מה נבחרים שני העדים
הרב לחופה ממנה את העדים (שצריכים להיות שומרי מצוות). אסור שבין העדים תהיה קרבה משפחתית וכן אסור שתהיה קרבה משפחתית בין העדים לחתן או לכלה. מובן שאם לבני הזוג יש עדים המתאימים לכל התנאים הנ"ל הם יכולים להציע לרב לבחור בעדים אלו.
מהו תפקיד העדים?
העדים נותנים את התוקף ההלכתי-משפטי לנישואין.
האם החתונה חייבת להיערך על ידי רב?
את טקס הנישואין חייב לערוך יהודי, הבקיא בכל פרטיו ההלכתיים. במדינת ישראל, כדי למנוע אי סדר, קובע החוק כי טקסי נישואין ייערכו על ידי רבנים שהוסמכו לכך על ידי הרבנות הראשית. הרב עורך החופה עבר קורס מקיף של רבני צהר.
לשם מה נחוצה החופה?
החופה, המתוחה בדרך כלל על גבי ארבעה מוטות, מסמלת בית: ביתו הראשון של הזוג הצעיר. כניסת הזוג ל "בית" משותף זה, היא אחד משלבי הנישואין.
האם חובה להעמיד את החופה מחוץ לאולם הנישואין?
ספרדים נוהגים להעמיד את החופה בתוך האולם. ישנם מבני עדות המזרח הנוהגים למתוח מעל לראשי החתן והכלה גם טלית, בנוסף לחופה. האשכנזים מעמידים את החופה בדרך כלל בחוץ, תחת כיפת השמיים. אלא אם כן גשום בחוץ.
איזו טבעת קונים?
על טבעת הנישואין להיות ללא אבני- חן או תוספות אחרות. החתן חייב לקנות את הטבעת בכספו, או לקבל אותה במתנה לפני החתונה. זאת כדי שהטבעת תהיה שייכת לו, והוא יוכל להעניק אותה לכלה.
האם גם הכלה מעניקה לחתן טבעת?
מסירת הטבעת התקפה לצורך הקידושין היא מהחתן לכלה, ומסירת הטבעת מהכלה לחתן עלולה להטעות וליצור מצג שזה חלק מהנישואין. הכלה יכולה לתת טבעת לחתן כל עוד מובן שהטבעת ניתנת במתנה ולא כחלק ממעשה הקידושין. לכן כדאי להתייעץ עם הרב מתי וכיצד לעשות זאת. אחד מהזמנים לעשות זאת – עם כיסוי ההינומה לפני הכניסה לחופה. אפשרות נוספת- לאחר שבע הברכות ושתיית היין ע"י בני הזוג (ולפני שבירת הכוס) יכריז הרב שהחופה הסתיימה ושהכלה מעוניינת לתת מתנה לחתן ואז הכלה תעניק לחתן את הטבעת.
האם צבע שמלת הכלה חייב להיות לבן?
לא.
האם יש הנחיות מיוחדות לאופי שמלת הכלה?
מכיוון שמעמד החופה הוא מעמד בעל אופי דתי ובעת החופה נאמרות ברכות, הרב יבקש ממך שבעת החופה כתפייך יהיו מכוסות. ניתן לקבל בדרך כלל בסלון בו תקבלי את שמלת הכלה גם אביזר מתאים שיענה על צורך זה.
מהו סדר ההליכה אל החופה?
הדרך המקובלת: שני בני הזוג מגיעים לרגלי החופה. כאן מכסה החתן את פניה של הכלה בהינומה, והם עולים שניהם אל החופה. דרך נוספת: שני השושבינים (בדרך כלל הוריו או האבות של הזוג) מובילים את החתן אל הכלה, ולאחר שהחתן מכסה את הכלה בהינומה, מובילים אותו השושבינים אל החופה. כאשר החתן כבר נמצא תחת החופה, מובלת לשם גם הכלה, על-ידי שושבינותיה (בדרך כלל הוריה או שתי האמהות של הזוג).
מה הם "שושבינים"?
"שושבין" פירושו חבר, או ידיד. בד"כ השושבינים של החתן הם האבות משני הצדדים ושתי האמהות משמשות כשושבינות של הכלה. אולם, כאמור, אין מניעה שגם חברים ישמשו בתפקיד זה.
על איזה אצבע עונדים את הטבעת ?
אחרי שאומר החתן "הרי את מקודשת" וכו', הוא עונד את הטבעת על אצבעה של הכלה. על הכלה להושיט לעברו את האצבע (זאת שבין האגודל והאמה) של ידה הימנית, והחתן עונד את הטבעת על האצבע. הכלה יכולה, מאוחר יותר, להעביר את הטבעת לכל אצבע אחרת שתחפוץ. זהו הנוהג המקובל, אך מצד הדין בכל דרך שהחתן יתן את הטבעת לכלה והיא תקבל אותה מרצונה החופשי הם יהיו נשואים לכל דבר ועניין.
האם אישה חייבת לענוד את טבעת נישואיה בקביעות?
לא.
מהי כתובה?
הכתובה היא שטר-התחייבות, שהחתן חותם עליו ונותן אותו לכלתו. בשטר זה מפורטות חובותיו של איש כלפי האישה שהוא נשא.
מהן החובות?
החובות כוללות את אחריותו של האיש למגורים נאותים לאשתו וכן לביגוד, למזון, לצורכי רפואה ועוד. התחייבות זו נתקנה מתוך הנחה שברוב המקרים כח הפרנסה של האשה פחות מזה של האיש, ולכן ה"אחריות המניסטריאלית" על פרנסת המשפחה היא של האיש.
מדוע מוזכר בכתובה סכום גדול של כסף?
זהו סכום כסף שאמור להינתן לאישה, אם הנישואין יסתיימו חלילה בגירושין או במות הבעל.
מי מחליט מה יהיה גובה הסכום?
ישנו סכום מינימאלי, אותו דורשת ההלכה שמספיק לשמש כדמי פרנסה לשנה לאישה (ללא הילדים)., אך מותר להוסיף עליו לפי רצונו ויכולתו של החתן. חשוב מאד שהסכום יהיה הגיוני לפי הערכת יכולתו הכלכלית של החתן. סכום מופרז ייחשב כאילו החתן לא התחייב בכלל. (הרבנות לא מאפשרת להתחייב על יותר ממליון ש"ח).
מדוע אין דורשים גם מן הכלה לחתום על שטר התחייבות כלפי החתן?
כמבואר לעיל ההלכה היהודית באה להגן על האישה. ההנחה היא שבמקרה של משבר בנישואין, האישה תהיה זקוקה על-פי רוב להגנת כלכלית יותר מהאיש. כך על כל פנים , היו פני הדברים בתקופה שבה נקבעו תקנות אלה על-ידי חז"ל, וגם כיום עדיין לא מעט נשים שזקוקות להגנה זו.
בכל זאת, אין זה נעים לעסוק, בשעת שמחת הנישואין, באפשרות שהנישואין האלה יסתיימו פעם בגירושין.
אולי אין זה כל כך נעים, אבל זה הגיוני. נישואין אינם רק הצהרת-אהבה. גם העניינים הרשמיים צריכים להיות מיושבים. בדומה לחגירת חגורת בטיחות לפני שאנו יוצאים לדרך, ובכך אנו מגנים על עצמנו מפני תאונה שאנו מאד מקווים שלא תקרה.
לשם מה שוברים כוס? בכל שמחה נוהגים להזכיר גם את הדברים שאינם שלמים. הנישואין מסמלים בין השאר את האיחוד שבין האיש והאישה, המשולים לשברים המתאחדים תחת החופה. שברי הכוס באים להזכיר לנו שבעוד שאנו מאחדים את השברים שלנו יש סביבנו הרבה שברים המחכים לאיחודם. איחוד בין אדם לחברו ואיחוד שבין העם לארצו ועוד הרבה שברים אישיים וכלליים. שבירת הכוס מחברת אותנו עם הזיכרון והתקווה לאיחוי השברים. ירושלים מסמלת לעם ישראל את תקוות האחדות והשלמות.
האם חשוב, שהחתן ישבור את הכוס בדריכה אחת?
לא! משום מה, בעדות מסוימות יש הרואים בשבירת הכוס סימן לכוח של החתן, מה שגורם לחתנים רבים לפתח חששות מפני "מבחן שבירת הכוס". בפועל אין לכך, כמובן, כל משמעות. להפך, הכוס בדרך כלל מזכוכית דקה ודי בדריכה ולחץ קל כדי לשוברה.
מה אומרים בעת שבירת הכוס?
לפני שבירת הכוס המנהג הוא שהחתן ואפשר גם שהכלה, ועימם הקהל, קוראים (או שרים): "אם אשכחך ירושלים, תשכח ימיני" (תהלים, קל"ז, ה)